Historien bak hiphop

Hiphop stammer fra det marginaliserte ungdomsmiljøet i The Bronx, i New York. Dette var et miljø med både svarte og latino, en blanding som man sjelden ser i dag hvor avstanden mellom svart og latino er stor i mange miljøer.

På 1970-tallet

Hiphop musikken slo igjennom og ble populær på 1970-tallet selv om det er sannsynlig at det var i utvikling lenge før denne tiden. Det var DJ Kool Hercs som først begynte å bruke denne under spilling på gratis gatefester. Dette var fester som tiltrakk seg ungdom fra hele byen.

Opprinnelig så la han dette inn som ”breakbeats”, men etter hvert ble det utviklet til et større og mer sammensatt musikk uttrykk. Den særegne stilen har mye av Jamacia i seg ettersom DJ Kool Herc var fra Jamaica og tilførte stilen mye av kulturen derfra.

Afrika Bambaataa

Alle som har vært involvert i hiphop kulturen og fulgt litt med på hiphop kjenner til navnet Afrika Bambaataa. Det var han som virkelig videreførte ikke bare det musikalsk, men også det kulturelle og det sosiale aspektet ved hiphop.

Han definierte de fire grunnelementene:

– Dj-ing; det musikalske uttrykket
– Mc-ing (rapping) det uttalte ordet
– Graffiti; det skrevne ordet
– Breakdance; det akrobatiske kroppsuttrykket.

Dette er noe som mange i dag har glemt i når de ser på den kommersielle hiphopen som preges av plateavtaler.

Det femte elementet

Etter hvert som hiphopen utviklet seg så ble også et femte element tatt inn i det sosial uttrykket; nemlig kunnskap. Ettersom hiphopen representerte en marginalisert gruppe, så var det også nødvendig å tilføre denne gruppen kunnskap. Kunnskap så de kunne løfte seg ut av slummen og gå videre.

KRS-One

KRS-One var en annen av de store navnene i hiphop kulturen. Han var en selverklært filosof som formulerte mange av de reglene og tankene som fremdeles styrer hiphopen.

Hans filosofi, fritt oversatt, blir: rap er noe du gjør, hiphop er noe du lever. Denne setningen brukes både i positiv og negativ forstand. Samme setning brukes for å forsvare hiphop’ere og for å anklage dem for å ikke være ”gode” nok.

Han har også lagt til flere elementer under det han kaller human eller menneske. Dette er elementer som beatboxing, gate-klesmote, gate-språk og gate-entreprenørskap.

Den gylne æraen

I likhet med alle andre bevegelser så hadde også hiphop sin tid i rampelyset, hvor alle øyne var festet mot dem og de slo igjennom også kommersielt.
Dette var i perioden fra slutten av 1980-tallet til midten av 1990-tallet. Dette var en tid hvor man så en kommersialisering av alle typer musikkformer, og man fikk en ny populærkultur.

Musikalsk dobbelthet

I begynnelsen så var hiphop-bevegelsen uttalt anti-vold og anti-rusmidler. I senere tid så har man sett mer sexistisk, rasistisk og volds-og dop-forherligende språk.

I dag så har man laget to kategorier som viser denne musikalske dobbeltheten; nemlig en kategorisering concious- og gangster – rap.